properties, home decor, landscaping

Loading...

Wednesday, 28 May 2014

Rumah Lot di Taman Rawang Perdana, Pekan Rawang



















Rumah ini adalah dari penempatan lama di Pekan Rawang.
Usia rumah nie pun dah lebih dari 50 tahun.
Saiz tanah lot ialah 4,800kps (60' x 80')
Rumah ini mempunyai 3 bilik & 2 bilik air.
Ditambah lagi dengan sebuah berkembar dibelakang rumah untuk sewa dengan ada 2 bilik & 1 bilik air.
Mempunyai ruang tamu yang besar.
Total binaan untuk kedua-dua rumah adalah lebih kurang 2,800kps.

Binaan separuh kayu & separuh batu dengan atap zinc lama menjadikan mana-mana pembeli yang meminati keadaan rumah papan separuh batu bata ini akan membeli tanpa mengira nilai harga rumah tapi berdasarkan nilai harga tanah sahaja.
Mengikut penilaian hartanah, nilai tanah sahaja mencecah sekaki persegi rm100 x 4,800kps = rm480,000 (tanpa nilai rumah tersebut).
Untuk sesiapa yang berminat, mengikut pinjaman bank, anda hanya boleh mendapat 70% maksima dari nilai harga tanah tersebut untuk pinjaman (@ rm336,000 sahaja).
Jadi setiap pembeli kena sediakan 30% deposit (@ rm 144,000) untuk memiliki rumah ini.
Tanah adalah bergeran bebas tapi rizab Melayu (kekal selama-lamanya).
Ini bermakna cuma pembeli Melayu @ Bumiputera sahaja yang boleh membelinya.

Harga adalah pada rm 480,000 dirunding ye.
Value ikut nilai harga tanah dengan kiraan nilai bukan dari rumah tapi dari tanah lot sahaja.
Nak beli kena ikut prosedur untuk bank loan tertinggi 70% pinjaman sahaja.
mana-mana yang berminat boleh booking pada rm 15,000 dulu kepada ejensi (3%)
Baki rm 129,600 @ 27% pada peguam bila sain Perjanjian Jual Beli.
Urusan Pinjaman Bank & Penilaian hartanah boleh di bantu.

Jadi, kalau nak beli, kena sediakan apa yang saya dah nyatakan seperti diatas sebab harga jualan ini tak dapat pinjaman 90% dari mana-mana bank.
kalau berminat juga, nak tengok keseluruhan rumah ni, sila buat appointment dengan ketetapan sehari lebih awal sebab saya kena aturkan temujanji dulu dengan pemilik rumah nie.

Anda boleh hubungi saya 
En Putra
IEC Properties E(3)1240
012-2615337
010-3056823
Email: hartanahkl2014@gmail.com.
Terima kasih.

2 comments:

  1. Eco Village is an economy and eco friendly project which constitutes of premium spaces situated at Greater Noida West. The latest instalment of this legacy now comes with a name Supertech Eco Village 4.

    ReplyDelete
  2. Launched as a part of the Supertech Eco Village III, the Supertech Oxford Square Greater Noida West is situated near professional establishments at Industry 16 B in Greater Noida West.

    ReplyDelete